MAURICE MESSEGUE

Maurice Mességué was een zeer succesvol genezer die ook uren door de Franse bossen kon zwerven om kruiden te plukken. In Nederland is hij niet zo bekend, in België en Frankrijk des te meer. Hij schreef nogal wat boeken die ik toevallig een paar geleden in handen kreeg en heb verslonden.  Mensen zochten hem uit alle werelddelen op omdat hij echt resultaat had met zijn kruidenmiddelen. In plaats van kruidenthee maakte hij echter gebruik van hete voetenbaden met kruidenaftreksels erin. Ik weet nog dat ik dacht, “gelukkig, dan hoeven we al die sloten kruidenthee ook niet meer te drinken.”

De voetzool neemt de werking van de kruiden via de huid op, tot zelfs in de bloedstroom. En als je dat niet gelooft, denk dan eens aan een nicotinepleister, die via de huid nicotine afgeeft in je bloedbaan. Iedereen die rookt en wel eens zo’n pleister heeft gebruikt (zoals ik op langdurende vluchten naar Amerika) weet dat het werkt. Je kunt er zelfs duizelig van worden, je voelt hetzelfde effect als na het fysiek roken van een sigaret.

Als Mességué een kuur voorschreef voor zo’n kruiden-voetenbad, gaf hij een aftreksel mee waarvan er iets in zo heet mogelijk water gedaan moest worden. Men moest dan vóór het ontbijt én ’s avonds zo’n zeven minuten in zo’n voetenbad zitten.

Het recept voor zo’n kruidenaftreksel: kook het gedroogde of verse kruid in een liter water gedurende een minuut of 7 en laat het dan een 12 of 24 uur trekken. Daarna zeef je het en doet het in afsluitbare flessen. Dit is dan in feite een concentraat. Als je een voetenbad gaat nemen kook je 2 liter water en giet er wat van het concentraat in, het geheel giet je dan in je voetenbad. Alles vrij vertaald, d.w.z. uit mijn herinnering en hoe ik het zelf doe. Ik heb al heel wat wijnflessen met schroefdoppen ingezameld voor dit doel! Toch blijkt dat je de afkooksels niet altijd lang kunt bewaren, sommige mengsels worden echt supertroebel na verloop van tijd.

Op een volgende wandeling samen met Suze, die van de frequenties van planten homeopathische middelen maakt, bespraken we hoe we misschien zouden kunnen experimenteren met het maken van een nieuw medicijn .

Eerst moest ik Eik echter nog vragen of ik nu van verse of van gedroogde sterrenmos een medicijn moest maken. Eik gaf een heel praktisch antwoord: van beide! Maar zijn energie toen ik het over het inzetten van vers sterrenmos had was wel sterker.  Ik begon maar eens wat te verzamelen om te drogen, een proces dat wel maanden kan duren.  Daarna verzamelde ik het nodige verse sterrenmos om meteen te verwerken en een eerste voetenbad te nemen om te kijken wat het deed. Eerst legde ik de sterrenmos in water met zout om eventueel ongedierte er uit te halen. Daarna kookte ik het 7 minuten lang (ook de kooktijd vroeg ik aan een Eik:-), ik begon te tellen van 1 tot 7 over hoeveel minuten ik het moest koken, en bij 5 gaf hij aan dat het goed was, bij 7 gaf hij aan dat het compleet was… ). Daarna liet ik het 2 dagen trekken en vervolgens zeefde ik het en goot het in flessen. De restantjesfles op de foto’s verderop gebruikte ik als eerste voetenbad. Ik reageerde er wat vreemd op…. ik werd wat raar in mijn hoofd:-)

 

 vers geplukt sterrenmos

worteltjes afgeknipt

 in zout water gelegd, daarna zeven minuten gekookt en in pan laten afkoelen

 

daarna 1,5 dag laten staan in het kookwater

 wel afgedekt natuurlijk

daarna zeven

 En in flessen bewaren. Het restant van de rechter fles heb ik in 1,5 liter kokend water gedaan voor het eerste voetenbad, en ongeveer een derde van de linkerfles in een tweede voetenbad (zonder dat ik van die tweede keer veel gemerkt heb:-)

In de tussentijd kreeg ik nog een mail van medicijnen-maakster S te D ... "wat een werk zeg, eerst al de rituele voorschriften volgen... het staat wel indrukwekkend en dan moet het wel werken zou je bijna zeggen!! Maar in het zout...? je eet het toch niet op, ... of wel... ik doe dingen alleen even in het zout wanneer ik ze ga eten

Wat ik ook denk is dat sterretjes mos weinig cellen heeft omdat het in droge tijden ook uitdroogt en zich bij regen weer volzuigt.  Ik weet van mossen dat ze geen vaatstelsel, stofwisseling, hebben zoals hogere planten. Ik vraag me af wat de geneeskrachtige werking zou kunnen zijn van dit soort planten omdat ze geen stoffen omzetten, en zeker voor een voetenbad moet het toch wel een beetje sterk zijn en afvalstoffen er uit kunnen trekken. "

Oh jee, dacht ik, toen ik dit las, had ik net geleerd dat ik kruiden in zout moest doen, blijkt dat alleen te zijn als ik het wil eten... ik had overigens wel een slak in mijn hand (bah) toen ik voor het eerst sterrenmos uittrok:-) Maar ik ben dus gauw een nieuw aftreksel gaan maken, zonder het mos eerst in zout te leggen. Overigens zijn de voetenbaden niet bedoeld om afvalstoffen UIT het lichaam te trekken, maar om geneeskrachtige eigenschappen AAN de bloedstroom toe te voegen (zie de eerdere uitleg in dit hoofdstuk, evenals de bronnen die vermelden dat sterrenmos wel eens goed zou kunnen zijn bij leukemie). 

Ik heb uiteraard geen leukemie maar als sterrensjamaan ben ik op zoek naar een of ander leuk sterrenmedicijn dat voor ALLES kan dienen:-)

 

Van dit bovenstaande mos heb ik opnieuw een aftreksel gemaakt, nu zonder zout,  uren laten koken, 1,5 of zo dan, en het had flink wat kleur (bruin). Afgelopen maandag voelde ik me zoooo ongelooflijk moe, dat ik een voetenbad heb genomen, waarna ik opnieuw niet direct het gevoel had dat het iets hielp. De volgende dag was ik echter wel opgeknapt. Maar of dat nu van dat voetenbad kwam, of van de enorme dosis vitamine c, magnesium, kalk,  of spirulina die ik na het voetenbad heb ingenomen, is even de vraag:-)

Op een wandeling daarna ben ik opnieuw een plant tegengekomen, die misschien vanwege zijn vorm wel interessant is als sterrenmedicijn, maar ik moet eerst nog opzoeken hoe de plant heet:

we gaan eerst maar eens even door met hoofdstuk 6: Sterrensjamaanroutes

Make a Free Website with Yola.